Pages

Saya Ada Buku Biodata. Awak Ada?

Salam uols


HARI  Jumaat yang syahdu nie, sy nak share sikit psl kenangan masa zaman sekolah rendah dulu-dulu.


Masa sekolah rendah dulu, ada satu trend budak2 sekolah buat BUKU BIODATA. yg mana sy juga tak terkecuali yaaaa! and perkara nie memang melawakkan and konpem gelak sensorang kalau bukak balik buku biodata zaman dulu-dulu. sebab............dalam buku tulah ada segala macam mak nenek keterangan pasal diri sendiri. CONTOH biodata lebih kurang camni lah ye.. 





MY BIODATA  #or kalau mase tuh pandai bahasa omputih, boleh jadi MY PERSONAL DETAILS

Nama:
Nama Samaran:
D.O.B :
Tempat Lahir: atas katil kat rumah ajeeeee/atas katil hospital .....
Hobi: Mengumpul setem, melukis, membaca #amalan yg sungguh mulia! :D
Cita-cita: Guru, Polis, Doktor, Bomba, PRAMUGARI. hihi~
Makanan Kegemaran : masakan ibu, yang halal. #OHH so sweet ....
Minuman Kegemaran : yang halal
Kenangan Manis: dapat makan KFC . #hehe. pon boleh...  masa dulu kira hebat laaaa sape yg dpt mkn KFC!
Kenangan Pahit: jatuh basikal?? hehe
Guru Disayangi:
Guru Dibenci: -
Orang Disayangi:
Orang Dibenci:
Rakan Karib:
Penyanyi Kegemaran:
Matlamat Hidup:
Ucapan: 
 Selamat Maju Jaya!!!





HAAAAAA.. part hobi tu, memang kelakar kot. semorang pun nak tulis mengumpul setem, padahal masa tu pon yang glemer setem 20sen and 30sen, tapi tetap nak kumpul. . sy pon pernah la terjebak dengan gejala kumpul setem, siap ade buku setem kulit hard cover tuh, tapi entah kemana dah simpannye buku tu sekarang, tidaklah diketahui yer . sebenarnye buku setem tu pun kakak sy yang punya, sy jumpa dan tengok ada banyak koleksi setem dalam tuh and maka tanpa rasa bersalah sy terus nobatkan buku tu sy punye and tambahkan koleksi setem tu.. hi..hi.. and hobi laen, ialah membaca. . sungguh murninya hobi sy pada masa ituuu.


part cita-cita tu, memang tak bleh blah sebab common sangat. semorang nak tulis benda yang sama. hehe. tapi semua cita-cita diatas tak ditakdirkan untuk saya. hehe. :D


MAKANan kegemaran. haaaa.. ada yang tulis masakan ibu,  makanan yang pedas la, makanan yang halal dimakan, makanan ikan je takde orang tulis. hehehe. sebab masa kecik, mane lah kenal dengan western food kan. hahaha... so itu jer yang paling cool untuk ditulis. bab minuman kesukaan pon, same jugekss. ada yang tulis minuman bergas, minuman panas, minuman sejuk?? hahahah. dan saya pon tergolong dalam kalangan yang ituuu jugeksss! :D



Kenangan manis & kenangan pahit. hehe. sy tak ingat ape kenangan manis, tapi kenangan pahit, ialah jatuh basikal. nampak sangat masa kecik sy sorang budak yg lasak.. sy ingat lagi masa darjah 3, saya bawak basikal and boncengkan kawan saya kat belakang. sebelah rumah sy ada bukit, konon-konon nak bajet terel, saya bawak kawan saya turun bukit sambil lepas tangan. tersungkur terus kat atas jalan. HAHA. sakit takyah nak cerita. nasib baek tak koma, cuma luka tang lutut. hahahaa. seksa kooo time nak mandi, kena air giler punye ler pedih. heheh. senget kan!


part guru kesayangan tu memang best la sebab time tu lah nak tulis besar2 and menunjuk yang saye suke cikgu BM sebab BM pemahaman & penulisan selalu dapat A. hehe. and ade jugak part utk guru dibenci. maka cepat-cepat tulis -  sebab konon-konon TIADA. matik ler kalau cikgu yang dibenci baca buku biodata itu! he he he..


Part orang disayangi, semorang nak tulis ALLAH, ibu bapa, and adik kakak abg semuaaa. sangat common juge ye .jarang kot nak letak nama boyefren sebab mase sekolah rendah mane ade boyefren, just suke-suke tengok dalam diam tu adellerrrr. hahaha! . and orang dibenci, memang ada yang tulis nama, tapi sy tak ingatla pulak sape orang yg dibenci masa tu. maybe kalau tengah gaduh dengan si polan, naik la nama si polan dalam list orang dibenci itu..hehe... and part rakan karib lak, ade jugak la listkan seketul dua nama kawan masa tu, tapi list rakan karib ni selalu sangat berubah mengikut darjah yer. haha. darjah dua kawan dengan orang ni, pastu masa darjah 3 gadoh dengan orang tu, lepas tu darjah 4 kawan balik, dan seterusnye laaaa... haaaaa....


and pasal penyanyi kegemaran pula,. masa tu memang kegilaan dekat kak jena jen #ziana zain & ctnurhaliza. siap ade buku lagu siap tampal-tampal lirik segala, siap gunting gambar retis tu yang ada kat dalam majalah MANGGA, and lekatkan sebelah lirik lagu. kemain gigih masa tuh.  :D. seingat saya, masa kecik2 dulu, majalah mangga rajin benor letak lirik lagu retis dalam tu.hehe!


lastly bab matlamat hidup and ucapan, mestilah yang sweet2 and gempak2 aje kan. yang biasa saya tulis, semoga berjaya dalam hidup, selamat maju jaya. #skema sungguh!




Yang lagi sweet pasal buku biodata nie, lepas dah setel tulis semua benda tu, harus ada lukis-lukis sket, cth mcm lukis corak-corak ke, lukis awan, lukis bunga, lukis burung, lukis sawahhhhhh and mcm2 lagi lerrrr....... and lepas tu kasi warna skettt ,bagi lagi nampak berseri and berseni gituh. HAHA. memang comel kan sumorang masa kecik-kecik dulu.


Sekarang entah kat mana lah  buku biodata tu saya lempor. agaknya kalau balik kampung, selongkar-selongkar almari, maybe boleh jumpa kottt. maunyer tersengih sensorang kalau baca buku biodata kawan-kawan sekolah rendah dulu. hehe. :)


*******************************************************************************************


p/s : korang yang lahir taun 80an pon sure ade buku biodata kan mase sekolah. baik mengaku cepatttt ^__*



2 comments:

mama tim said...

syok tau mengimbau zaman sekolah...rasa nak ulang semula..huhu..
ish tak btul tu saya lahir thn 70an pon sampai sekarang still simpan buku biodata nih..kenangan tau ..bila tgk balik trus gelak besau..hehe..

salam knal..dah folo sni..jom singgah n folo..

Pupel Liyana said...

ohh ini semua kenangan. :)